YABANCI BASINDA AFRİKA HABERLERİ

Burkina Faso’da ordu yeniden yönetime el koydu
Batı Afrika ülkesi Burkina Faso’da ordu yönetime el koyarak, meclisi feshetti ve cumhurbaşkanını tutukladı. Ülkede birkaç hafta sonra genel seçimler yapılacaktı.
Darbe bugün televizyon ve radyo kanallarından askeri üniformalı bir yarbay tarafından duyuruldu.
Açıklamada geçici hükümetin feshedildiği ve ordunun yönetime el koyduğu belirtildi.
Dün de geçici cumhurbaşkanı ile geçici başbakan, orduya bağlı elit cumhurbaşkanlığı güvenlik birimlerince gözaltına alınarak tutuklanmıştı. Saatler sonra da askeri general ve eski cumhurbaşkanının yardımcısı Gilbert Diendere’nin ülkeyi yönettiği açıklandı.
Darbeyi başlatan söz konusu güvenlik birimi daha önce de kamuoyuna “Geçici hükümetle uyuşmadıklarını” söylemişti. Grup kendisini “Demokrasi Hedefleyen Ulusal Konsey” olarak tanımlıyor.
Geçen yıl Ekim ayında da 27 yıldır iktidarda olan Cumhurbaşkanı Blaise Compaore, görev süresini uzatma girişimlerine gösterilen kitlesel tepkiden sonra istifa etmişti.
Blaise Compaore iktidara 1987 yılında darbeyle gelmiş ve ardından kazandığı dört seçimde de şaibe olduğu öne sürülmüştü.
İstifanın ardından Genelkurmay Başkanı Honore Traore “anayasanın öngördüğü şekilde” iktidar boşluğu doğmaması için cumhurbaşkanlığı görevini üstlenerek, yönetime el koymuştu.
Traore’nin cumhurbaşkanlığı döneminde geçici hükümet kurulmuştu ve önümüzdeki birkaç hafta içinde genel seçimlerin yapılması bekleniyordu.
http://www.bbc.com/turkce/haberler/2015/09/150917_burkina_faso_darbe
17 Eylül 2015
Güney Sudan’da petrol tankeri patladı: 176 ölü
Güney Sudan’da bir petrol tankerinin patlaması sonucu en az 176 kişinin öldüğü açıklandı.
Patlamanın, Maridi kentinde kalabalığın yoldan çıkarak devrilen tankerden bidonlara petrol doldururken meydana geldiği belirtiliyor.
Patlamada en az 50 kişi de yaralandı.
Yerel hastanelerde yer kalmaması nedeniyle kentin bağlı olduğu eyalet yetkilileri, Kızıl Haç ve Birleşmiş Milletler’den yardım istedi.
Wilson Thomas Yanga adlı bir hükümet yetkilisi BBC’ye aracın sürücüsünün en yakın kasabaya yardım istemeye gittiğini bu sırada tankerin başına büyük bir kalabalığın toplandığını söyledi.
Güney Sudan, Afrika’nın en uzun iç savaşının ardından, Sudan’la imzalanan barış anlaşmasından sonra 2011’de bağımsız oldu.
Ancak Güney Sudan dünyanın en yoksul ülkelerinden biri.
Orduyla isyancılar arasındaki savaş nedeniyle 2.2 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.
Ağustos’ta barış anlaşması imzalanmasına rağmen çatışmalar devam ediyor.
http://www.bbc.com/turkce/haberler/2015/09/150917_guney_sudan_patlama
17 Eylül 2015
Darbe yapılan Burkina Faso’da liderler serbest bırakıldı
Burkina Faso’da cumhurbaşkanlığı alayının başlattığı darbe girişiminin adından ülkeden tansiyon had safhada.
Gece uygulanan sokağa çıkma yasağının ardından başkentte toplanan darbe karşıtları, ana yolları trafiğe kapattı. Teker yakıp barikat kuran göstericiler darbe karşıtı slogan attı.
Senegal ve Benin devlet başkanlarının cunta yönetimi ile görüşmesinin ardından tutuklu bulunan geçici Cumhurbaşkanı Michel Kafando ve Başbakan Isaac Zida serbest bırakıldı.
Darbenin arkasındaki isim General Gilbert Diendere ise iktidarda kalmak gibi bir amacının olmadığını öne sürdü. Protestoların ardından ülkeden kaçmak zorunda kalan eski cumhurbaşkanı Blaise Compaore’nın sağ kolu olarak bilinen General Diendere’nin başında olduğu darbe uluslararası kamuoyu tarafından kınandı.
18/09 17:23 CET
http://tr.euronews.com/2015/09/18/darbe-yapilan-burkina-faso-da-liderler-serbest-birakildi/
 
Zimbabve lideri parlamentoya yanlış konuşma yaptı
Zimbabve lideri Robert Mugabe’nin, Parlamento açılışında yanlış metin okuması sosyal medyada günün konusu oldu. Afrika’nın 91 yaşındaki en yaşlı lideri Mugabe’nin 25 dakika boyunca Ağustos ayında yaptığı ‘ulusa sesleniş’ konuşmasını tekrarladığının farkına varmaması üzerine, muhalefetten istifa sesleri yükseldi.
Afrika Birliği zirvesinden dönüşünde havaalanında yaptığı konuşmanın ardından merdivenlerden inerken düşen Mugabe, ikinci kez Twitter’da Mugabewrongspeechetiketiyle en çok konuşulan konu oldu. Afrika Birliği lideri, “Dünyanın en eğitimli lideri, 25 dakika ne konuştuğunu bilmiyor” şeklindeki paylaşımlarda da alay konusu oldu.
Mugabe’nin sözcüsü George Charamba, talihsiz olayın ardından yaptığı açıklamada, “Robert Mugabe’nin yanlış konuşma yapmasına sebep olan bir karışıklık oldu. Hata Devlet Başkanlığı Sekreterliği’nden kaynaklandı” dedi.
Sosyal medyadaki eleştiriden Zimbabve muhalefeti de nasibini aldı. Muhalefet vekillerinin geçtiğimiz ay aynı metni okuduğunda Mugabe’yi “ıslık çalarak ve yuhalayarak” protesto ederken bu defa konuşmayı sessizce dinlemesini de kullanıcılar espiri konusu yaptı.
Öte yandan medyaya yansıyan bilgilere göre Mugabe’yi protesto eden Demokratik Değişim Haraketi’nin (MDC) en az 6 milletvekili tehdit mesajı aldı.
http://www.cnnturk.com/dunya/zimbabve-lideri-parlamentoya-yanlis-konusma-yapti
16.09.2015
Libya açıklarında göçmen botu battı
Libya açıklarında Avrupa’ya geçmeye çalışan yaklaşık 100’den fazla sığınmacının bulunduğu bir bot battı. Çoğunluğu Afrikalı olan sığınmacılardan biri çocuk yedi kişinin öldüğü kaydedildi.
Bir tankerle kurtarılan sığınmacılardan yaralı olanları önce limanda, daha sonra da Trablus’taki çevre hastanelerde tedavi altına alındı.
Bu olaydan daha bir gün önce, Libya polisi Trablus’a 50 kilometre uzaklıktaki bir limandan Akdeniz’e açılmaya çalışan yaklaşık 120 kişiyi tutuklamıştı.
http://tr.euronews.com/2015/09/18/libya-aciklarinda-gocmen-botu-batti/
18/09
İngiltere’den eş Şebab’la mücadele için asker

  • 28 Eylül 2015

İngiltere Başbakanı David Cameron, radikal İslamcı militanlarla mücadeleye destek için Somali’ye asker göndereceklerini açıkladı.
70 kadar İngiliz asker, Eş Şebab örgütüyle savaşan Afrika Birliği askerlerine destek veren Birleşmiş Milletler güçlerine katılacak.
Daha sonra Güney Sudan’a da 300 kadar İngiliz askeri gönderilmesi planlanıyor.
İngiltere Başbakanı Cameron planı, haftasonu New York’ta yapılan BM Genel Kurulu’nda açıkladı.
‘Göçü kontrol edebiliriz’
Cameron Afrika’ya destek göndererek barışa katkıda bulunabileceklerini ve kıtadan Avrupa’ya olan göçü kontrol altına alabileceklerini savundu.
El Kaide’yle bağlantılı olan Eş Şebab, Somali’de yönetimi ele geçirmek için hükümete karşı savaş yürütüyor.
Ülkeye gönderilecek olan İngiliz askerleri eğitim, sağlık, mühendislik ve lojistik alanlarında destek verecek.
Güney Sudan’a gönderilecek olan askerler de benzer görevler üstlenecek, birebir çatışmaya girmeyecek.
Güney Sudan, 20 yıl süren iç savaşın ardından 2011’de Sudan’dan bağımsızlığını ilan etmişti.
Sudan halkının çoğu Müslüman iken Güney Sudan’da çoğunluk Hristiyan ya da yerli dinlere mensup.
http://www.bbc.com/turkce/haberler/2015/09/150928_ingiltere_somali_asker
Rusya için üretilen savaş gemileri Mısır’ın oldu
Fransa, Rusya için ürettiği savaş gemilerinin satışı için Mısır’la anlaştı.
Fransa, Moskova’nın sipariş ettiği gemilerin satışını Rusya’nın Ukrayna krizindeki rolünü gerekçe göstererek iptal etmişti.
Fransa’nın elinde kalan Mistral tipi iki savaş gemisine Mısır 950 milyon Euro’ya alıcı oldu. Kahire’nin yapacağı ödeme Fransa’nın Rusya’ya ödediği iade ve tazminata denk düşüyor. Suudi Arabistan’ın bu ödemeyi yapmak için Mısır’a mali yardımda bulunacağı iddia edildi.
16 helikopter ve yaklaşık bin mürettebat kapasiteli savaş uçaklarının 400 kişilik Mısırlı ekibin eğitiminden sonra Mart ayında teslim edileceği belirtildi.
Mısırlı mevkidaşı Abdulfettah El Sisi ile anlaşan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande söz konusu satış ile ilgili şunları söyledi:
“Askeri işbirliğimiz nedeniyle Mısır bizim tercih ettiğimiz bir müşteri oldu. Mısır’a Rafale savaş uçaklarını sattığımızı hatırlatalım. Mısır Orta Doğu’da önemli bir role sahip. Demokratik geçiş sürecinde onlara destek olmalıyız dedi.”
İki lider daha önce de savaş uçakları için el sıkışmıştı. Fransa Mısır’ın sipariş ettiği 24 Rafale savaş uçağından ilk üçünü temmuz ayında teslim etmişti. Taraflar bu satış için 5.2 milyar Euro’ya anlaşmıştı.
23/09
http://tr.euronews.com/2015/09/23/rusya-istedi-misir-satin-aldi/
Orta Afrika Cumhuriyeti’nde militanlar hapishaneyi bastı
Orta Afrika Cumhuriyeti’nde Hıristiyan militanlar başkent Bangui’deki en büyük hapishaneye saldırı düzenlediler, yüzlerce mahkum ve tutukluyu serbest bıraktılar.
Ülkede Cumartesi gününden bu yana Hıristiyanlar ile Müslümanlar arasında çatışmalar arttı, en az 30 kişi hayatını kaybetti.
Çatışmalar Müslüman bir taksi şoförünün öldürülmesi üzerine alevlendi.
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), en az 3 gencin öldürüldüğünü ve birinin de başının kesildiğini aktardı.
Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki din çatışmalarının artması üzerine bazı silahlı adamların yollarda dolaştığı ve barikatlar kurduğu görüldü.
 
29 Eylül 2015
http://www.bbc.com/turkce/haberler/2015/09/150928_orta_afrika_hapishane


 

EKİM AYI

Nijerya’da 5 küçük kızdan intihar saldırısı
Nijerya’da güvenlik yetkilileri, Maiduguri kentinde Perşembe gecesi 14 kişinin ölümüne 39 kişinin yaralanmasına yol açan intihar saldırılarını küçük yaşta 5 kızın gerçekleştirdiğini açıkladılar.
Görgü tanıkları, kendileri de saldırılarda ölen intihar bombacısı kızlardan bazılarının 9 yaşında göründüğünü söylüyor.
Ülkenin kuzey doğusundaki kentte dün geceki saldırılar bir cami ve yerel bir savunma ağı oluşturan bir kişinin evine yöneldi.
Kentte iki ay önce yapılan benzer saldırılarda 100 kişi ölmüştü.
Maiduguri, İslamcı Boko Haram militanlarının altı yıl önce silahlı ayaklanmalarını başlattıklarında ilk üslendikleri kent.
O zamandan beri Boko Haram’ın saldırılarında yaklaşık 17 bin kişi hayatını kaybetti ve grubun saldırıları Mayıs ayında Muhammedu Buhari’nin devlet başkanlığına seçilmesiyle daha da yoğunlaştı.
Buhari, Boko Haram’ı yok edeceğine söz vermişti
2 Ekim 2015
http://www.bbc.com/turkce/haberler/2015/10/151002_beskizbombaci_nijerya
BM’den Libya’da birlik hükümeti önerisi
Birleşmiş Milletler, aylar süren zorlu müzakerelerin ardından bir ulusal birlik hükümetinin kurulmasını teklif etti.
Libya’da 2014 yılından bu yana birbirine rakip iki yönetim bulunuyor.
Bunlardan biri, merkezi başkent Trablus’ta yer alan ve İslamcı grupların desteklediği yönetim.,
Diğeri ise ülkenin doğusunda yer alan, uluslararası alanda da tanınan yönetim.
Birleşmiş Milletler Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon, Fas’ta düzenlediği basın toplantısında Fayez Sarraj’ın başbakan olarak önerileceğini söyledi.
Leon, diğer görevler için önerilecek isimlerin henüz kararlaştırılmadığını belirtti.
9 Ekim 2015
http://www.bbc.com/turkce/haberler/2015/10/151009_bm_libya_teklif
Nijerya’da camiye çifte intihar saldırısı: En az 30 ölü
Nijerya’nın kuzeydoğusundaki Maiduguri şehrine yakın bir camiye iki canlı bombanın düzenlediği intihar saldırısında en az 30 kişi öldü.
Patlamalar, camide akşam namazı kılındığı sırada meydana geldi.
BBC Hausa’ya konuşan Ulusal Acil Durum İdare Birimi yetkilisi, bir intihar bombacısının Mulai’nin dış mahallesindeki bir camide üzerindeki patlayıcıları infilak ettirdiğini söyledi.
İkinci intihar saldırısının da insanlar kaçarken ve ilk patlamadan yaralananlara yardım ederken yaşandığı belirtildi.
BBC’nin Lagos’tan bildiren muhabiri Martin Patience, patlamalar sonrası caminin bir kısmının çöktüğünü ve çevresinde toplananların enkaz altında kaldığını aktarıyor.
AFP haber ajansına konuşan güvenlik yetkilisio Amadu Marte ise “Caminin dışında 42 ceset saydık” dedi.
Olay yerine yakın olan görgü tanığı Muhtari Ahmadu da “Camideki herkes öldü. Tek bir kişi bile kaçamadı” diye konuştu.
Saldırıyı üstlenen henüz olmadı. Fakat BBC muhabiri Patience, bölgede daha önce benzer saldırılar düzenleyen Boko Haram’dan şüphelenildiğini belirtti.
Maiduguri’de Salı günü patlayan üç bomba, en az dört kişinin ölümüne neden oldu. Şehirde geçen ay meydana gelen üç patlamada da 100’den fazla kişi yaralandı.
16 Ekim 2015
http://www.bbc.com/turkce/haberler/2015/10/151016_nijerya_cami
Cezaevinden ayrılan Oscar Pistorius ev hapsine alındı
Kız arkadaşını öldürdüğü için 5 yıl hapis cezasına çarptırılan Güney Afrikalı anpute atlet Oscar Pistorius kalan cezasını ev hapsinde geçirmek üzere 19 Ekim’de tahliye edildi.
Pistorius’un başvurusunu değerlendiren Şartlı Tahliye Kurulu, iyi halini göz önünde bulundurarak cezaevinde 10 ayı dolduran sporcunun kalan cezasını ev hapsinde geçirmesine karar verdi.
Ev hapsi kararını memnuniyetle karşılayan Pistorius’un ailesi, paralimpik atletin Islah Denetim İdaresi’nin kontrolünde kalmaya devam edeceğini vurguladı.
Pretoria’daki Kgosi Mampuru Hapishane’sinden çıkan Pistorius, ev hapsini aynı kentte bulunan amcasının evinde geçirecek.
Kent sakinlerinin bir kısmı ev hapsi kararını olumlu bulurken, bir kısmı şartlı tahliyeye tepki gösterdi:
“Adalet için, Güney Afrika adaleti için kara bir gün. İnsanlar için kötü bir örnek ortaya koydular.”
“Her ne yaptıysa artık hatasını anlamıştır. Bence herkes ikinci bir şansı hak ediyor.”
Ekim 2014’te hapis cezası kesinleşen 28 yaşındaki Pistorius için 21 Ağustos’ta tahliye kararı verilmiş, ancak Güney Afrika Adalet Bakanı Michael Masutha tahliyeye engel olmuştu.
14 Şubat 2013’te kız arkadaşı Reeva Steenkamp’ı öldüren, Pistorius, iki yıl süren dava boyunca cinayeti planlı işlemediğini savunmuştu.
Olimpiyatlara katılan ilk ampute atlet unvanını elinde bulunduran Pistorius, paralimpik oyunlarda 6 kez altın madalyaya ulaşmıştı.
20 Ekim 2015
http://tr.euronews.com/2015/10/20/cezaevinden-ayrilan-oscar-pistorius-ev-hapsine-alindi/
Güney Afrika’da kaçak maden savaşları
Güney Afrika’daki Johannesburg, altın madenleri üzerine kurulmuş bir kent.
Ülkenin bu en büyük kentinin altında yatan zenginlik, kaçak madencilik yapan çeteler arasında çatışmalara neden oluyor.
Çeteler bazen kendi kaçak tünellerini açıyor, bazen de işler haldeki madenlere silahlarla saldırıp altın çalıyor.
İşsizlik, yoksulluk ve kontrolsüz göç, çetelerin büyümesine neden oluyor.
BBC bu çeteleri ve kaçak madenleri görüntüledi…
21 Ekim 2015
http://www.bbc.com/turkce/multimedya/2015/10/151021_vid_guney_afrika_altin_madeni
Nijerya’da iki camiye saldırı: En az 55 ölü
Nijerya’nın kuzeydoğusunda iki camiyi hedef alan saldırılarda en az 55 kişi hayatını kaybetti, 100’den fazla kişi de yaralandı. Yola kentindeki bir camide Cuma namazı sırasında meydana gelen bombalı saldırıda 27 kişi yaşamını yitirdi. Borno eyaletinin başkenti Maiduguri’deki bir camide sabah namazı sırasında düzenlenen intihar saldırısında da 28 kişi hayatını kaybetti.
Saldırıların sorumluluğunu henüz üstlenen olmadı ancak yetkililer ülkenin kuzeydoğusunda faaliyet gösteren Boko Haram örgütünden şüpheleniyor. Yaralılardan bazılarının durumunun ağır olduğu belirtilirken, ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.
23 Ekim 2015
http://www.bbc.com/turkce/konular/africa
Fildişi Sahilleri’nde devlet başkanlığı seçimi
Batı Afrika ülkesi Fildişi Sahilleri beş yıl önce yapılan ve 3 bin kişinin ölümüyle sonuçlanan seçimin ardından ilk kez sandık başına gitti. Seçimi görevdeki Başkan Alassane Ouattara’nın kazanması bekleniyor. 2010’da yapılan seçim sonucunu kabul etmeyen muhalif aday şiddet olaylarına neden olmuştu.
25 Ekim 2015
http://tr.euronews.com/2015/10/25/bati-afrika-ulkesi-fildisi-sahilleri-bes-yil-once-yapilan-ve-3-bin-kisinin/
Kongo’da anayasa değişikliği referandumu
Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde halk anayasa referandumu için sandık başına gitti. Söz konusu anayasa değişikliği Devlet Başkanı Denis Sassou Nguesso’ya üçüncü dönem yolunu açmayı amaçlıyor.
Değişiklik Nguesso’nun 2016’da düzenlenecek seçimlere tekrar aday olmasını sağlayacak. Ülkede 1997’den bu yana iktidarda bulunan 71 yaşındaki Nguesso devlet başkanlığı için getirilen 70 yaş sınırlamasını da kaldırmayı planlıyor.
Muhalefet ve sivil toplum kuruluşlarından binlerce kişi Devlet Başkanı Sassou Nguesso’nun aldığı referandumkararını protesto etmek amacıyla başkent Brazzaville’de sokağa dökülmüştü.
25 Ekim 2015
http://tr.euronews.com/2015/10/25/kongo-da-anayasa-degisikligi-referandumu/
Afrika’da aslanlar 20 yıl içinde yarı yarıya azalabilir
Afrika’da yapılan bir araştırma, aslan nüfusunun kıtanın güneyinde sıkı denetim uygulanan bölgelerin dışında hızla düştüğünü ortaya koydu.
Araştırma denetimsiz bölgelerdeki aslan sayısının gelecek 20 yılda yarı yarıya azalabileceğini gösteriyor.
Çalışma, aslanların Afrika’nın merkezi ve batısında soyu tükenmekte olan hayvanlar sınıfına alınması gerektiğini savunuyor.
Nüfusun azalmasını etkileyen faktörlerin başında avlanma, doğal yaşama ortamlarının azalması ve geleneksel tıpa olan talep yer alıyor.
Uluslararası Doğayı Koruma Birliği’ne göre aslanlar günümüzde ‘korunmasız’ olarak kabul ediliyor.
Bir bilim dergisinde yayınlanan çalışmada aslan soyunun ya yok olduğunu ya da önümüzdeki yıllarda yok olacağı gösterildi.
Afrika’daki aslan nüfusu kıtanın her tarafında azalırken, güvende olan bölgeler Botsvana, Namibya, Güney Amerika ve Zimbabve’de ise aslanlar sıkı denetim altında. Aslanlar tutuldukları küçük alanlarda çitlerin ardında korunabiliyor.
28 Ekim 2015
http://www.bbc.com/turkce/haberler/2015/10/151028_aslanlar_tukeniyor
Sudan savaş suçları raporu: Sivillere ölü eti yedirildi
Afrika Birliği, Güney Sudan’da 2013’ün sonunda başlayan çatışmalarda, hem orduyu hem de isyancıları savaş suçu işlemekle suçladı.
Savaş suçu iddialarını araştırmak için oluşturulan komisyon, cinayet, işkence, organ kesme ve tecavüzün yanı sıra insanları ölü eti yemeye ve kan içmeye zorlama gibi suçlara dair kanıtlar bulunduğunu açıkladı.
Komisyonun raporunda bu suçların çoğunlukla sivillere karşı işlendiği belirtildi.
Bununla birlikte komisyon, savaş sırasında soykırım suçu işlenmediğine hükmetti.
Güney Sudan’da Ağustos’ta imzalanan barış anlaşmasına rağmen, ateşkesin sık sık ihlal edilmesi nedeniyle gerginlik devam ediyor.
29 Ekim 2015
http://www.bbc.com/turkce/haberler/2015/10/151029_guney_sudan_savas_sucu
Mısır Başbakanlığı: Rusya’ya doğru sefer yapan bir yolcu uçağı düştü
Mısır Başbanlık Ofisi, Şarm el Şeyh’ten Saint Petersburg’a hareket eden bir yolcu uçağının düştüğünü açıkladı. Daha önce de Mısırlı hava trafik kontrolörleri, içinde 224 yolcunun bulunduğu uçakla bağlantının kesildiğini bildirmişti.
Kazayla ilgili Başbakan Şerif İsmail’in liderliğinde, acil bakanlar düzeyinde bir kriz zirvesi yapılacağı belirtildi.
Rusya hava trafiği otoriteleri ise uçağın Rus Kogalymavia havayoluna ait bir Airbus A-321 olduğunu ve radar kontağının Kıbrıs semalarında kesildiğini açıkladı. Mısırlı yetkililer ise uçakla iletişimin Sina Yarımadası civarlarında kesildiğini bildirmişti.
31 Ekim 2015
http://tr.euronews.com/2015/10/31/misir-basbakanligi-rusya-ya-dogru-sefer-yapan-bir-yolcu-ucagi-dustu/


 

KASIM AYI

Somali’de kanlı saldırı: En az 15 ölü
Somali’nin başkenti Mogadişu’da meydana gelen saldırılarda en az 15 kişi yaşamını yitirdi.
Olay, hükümet yetkililerinin konakladığı bir otelde yaşandı.
Bomba yüklü iki aracın infilak etmesinin ardından silahlı militanlar oteli basarak etrafı kurşun yağmuruna tuttu.
Saldırıyı El Kaide bağlantılı El Şebab örgütü üstlendi.
Saldırı esnasında orada bulanan fotomuhabir Faysal Ömer, iş arkadaşının öldüğünü belirtiyor:
“Bomba yüklü araçlar patladığı sırada ben olay yerindeydim ve fotoğraf çekiyordum. Yere düştüm ve yaralandığımı fark ettim. Yanımdaki arkadaş saldırıda hayatını kaybetti. Şans eseri ben kurtuldum, sağlığım da iyiye gidiyor.”
Ölenlerin arasında otel sahibi ile bir milletvekilinin ve üst düzey ordu mensubunun olduğu bildirildi.
Saldırının ardından militanlarla güvenlik güçleri arasında çatışma çıktı. Afrika Birliği’ne mensup askerlerin veSomali Ordusu’nun otelin kontrolünü geri aldığı açıklandı.
1 Kasım 2015
http://tr.euronews.com/2015/11/01/somali-de-kanli-saldiri-en-az-15-olu/
Sirenayka grubunun lideri Cadran: “Ulusal Birlik Hükümeti’ne güveniyorum”
2011 yılında yapılan devrimle siyasi çıkmazın pençesinde kalan Libya’da istikrarın sağlanması Ulusal Birlik Hükümeti’nde aranıyor.
Fakat, uluslararası kamuoyunun tanıdığı Tobruk’daki Temsilciler Meclisi ile Trablus merkezli Milli Genel Kongre, Birleşmiş Milletler’in arabuluculuğunda sunulan hükümet planına mesafeli yaklaşıyor.
Libyalılar, tüm çevrelerin birlik olmasını sağlayacak ve siyasi çıkmazı sonlandıracak Ulusal Birlik Hükümeti’nde anlaşmaya hangi noktada vardı?
İstikrarlı ve güvenli bir ülke hayali, hükümetin zayıf noktalarını ortaya çıkaran iç çekişmelerle ve silahlı grupların yaygınlaşmasıyla gölgelendi. Ülkenin en büyük gelir kaynaklarından petrol yatakları silahlı milislerin eline geçti.
Euronews muhabiri Muhammed Shaikhibrahim Libya’daki son gelişmelerle ilgili Barka Eyaleti Siyasi Bürosu’nun lideri İbrahim Cadran’a sorular yöneltti. Sirenayka Konseyi olarak da bilinen, Cadran liderliğindeki silahlı grup Libya’da üç petrol limanını ele geçirmişti.
Muhammed Shaikhibrahim, euronews:
“Öncelikli olarak bugün Libya’da yaşananları nasıl değerlendiriyorsunuz? Silahlı grubunuzu bir kenara bırakacak olursak kendi görüşünüzü nasıl tarif ediyorsunuz?”
Barka Eyaleti Siyasi Bürosu lideri İbrahim Cadran:
“Libya’nın bir kavşağın eşiğinde olduğunu söyleyebiliriz. Ya Ulusal Birlik Hükümeti başarılı olup Libya’yı bugün içinde olduğu durumdan kurtaracak ya da ülke daha fazla ayrışmaya ve bölünmeye doğru gidecek. Ama şunu umut ediyoruz ki; Libya’da, Allah’ın izniyle ve hükümetin de kurulmasıyla ülkenin güvenliği ve istikrarı yeniden sağlanacaktır.”
2 Kasım 2015
http://tr.euronews.com/2015/11/02/sirenayka-grubunun-lideri-cadran-ulusal-birlik-hukumeti-ne-guveniyorum/
Güney Sudan’da uçak kazası: En az 40 ölü
Mısır’ın ardından bir uçak kazası haberi de Güney Sudan’dan geldi.
Rus yapımı bir kargo uçağı kalkıştan kısa bir süre sonra ülkenin güneyindeki Cuba kentinde, yerleşim birimine düştü.Edinilen ilk bilgilere göre uçakta bulunanlarla birlikte kazanın meydana geldiği bölgede yaklaşık 40 kişi yaşamını yitirdi. Ölenlerin arasında en az 7 çocuğun olduğu belirtiliyor.
4 Kasım 2015
http://tr.euronews.com/2015/11/04/guney-sudan-da-ucak-kazasi/
Fas ‘yeşil Yürüyüş’ün yıl dönümünü kutladı
Fas, Batı Sahra’nın “Yeşil Yürüyüş”le İspanya işgalinden kurtuluşunun 40’ıncı yıl dönümünü bir çok etkinlik ve törenle kutladı.
Bölgenin statüsü hakkında uluslararası alanda tartışma devam ederken, Kral 6’ncı Muhammed, cuma hutbesi verdi ve Batı Sahra’nın başkenti el-Ayun’u ziyaret etti.
Sahra Medya Merkezinden Ayşe Duihi bölgede yaşanan gelişmeleri değerlendirdi:
“Bölgede devam eden istikrar ve güvenden duyduğumuz memnuniyeti vurgulamak istiyoruz. Bu gelişme için mükemmel bir hareketlenme. Biz de kolayca büyüme ile yakından ilişkisi olan demokratik seçimden destek alıyoruz.”
Fas Kralı 6’ncı Muhammed, Batı Sahra’nın başkenti el-Ayun’yı ziyaret ederken kutlamalara katılan halk sevgi gösterisinde bulundu. Tartışmalı Batı Sahra nedeniyle uluslararası alanda sıkışan Fas çalışmalarını da sürdürüyor.
Uluslararası İlişkiler Uzmanı Talip Buya ülkesinin yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Buya, “Fas bu konuda dersini iyi çalıştı, bölgesel güçlerle uluslararası ilişkiler için bir takım jeostratejik adımlar ve politikalar ortaya koydu” dedi.
euronews muhabiri Kevser Vekil tarihi yürüyüşün 40’ıncı yıl dönümü kutlamalarını yakından takip etti:“Fas, Yeşil Yürüyüş‘ün 40’ıncı yıl dönümünü coşkuyla kutladı. Ülke yetkilileri, bu yürüyüşün bölgenin genel yaşam standartlarını artırdığını ve birkaç alanda birden gelişmenin simgesi haline geldiğinin altını çizdi.
9 Kasım 2015
http://tr.euronews.com/2015/11/07/fas-yesil-yuruyus-un-yil-donumunu-kutladi/
Mısır’daki Giza piramitlerindeki sıcak bölgelerin gizemi
Mimar ve bilim insanlarından oluşan çok uluslu bir ekip, Mısır’daki Giza piramitlerinde iki hafta önce yaptıkları incelemeler sırasında tuhaf ısı farklılıkları tespit ettiler.
Isıya duyarlı kameralar, Büyük Piramit ya da daha çok bilinen adıyla Keops’un zemininde yanyana üç taşın sıcaklığının çevrelerinden daha yüksek olduğunu belirledi.
Mısırlı yetkililer bunun muhtemel sebepleri arasında piramidin içindeki boşluklar, hava akımları ya da farklı yapı malzemesi kullanılması olabileceğini söylüyorlar.
Giza piramitleri firavunlar Keops, Kefren ve Mikerinos için milattan önce 2613 ile 2494 arasında, yani Dördüncü Hanedan döneminde inşa edildiler.
Şaşırtıcı bulgular
Mısır, Fransa, Kanada ve Japonya’dan uzmanlar piramitleri gün doğumu ve gün batımı sırasında, yani güneşle dışardan ısınırken ve ısı kaybederken, termal kameralarla incelediler.
11 Kasım 2015
http://www.bbc.com/turkce/haberler/2015/11/151111_piramitler
BM: Burundi’de ‘soykırım’ yaşanabilir
Afrika ülkesi Burundi’de artan şiddetin ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Genel Sekreter Ban-Ki Moon’dan ülkedeki BM varlığının nasıl arttırılacağı konusunda 15 gün içinde bir rapor hazırlanmasını öngören tasarıyı oybirliğiyle onayladı. Fransa’nın hazırladığı tasarı doğrultusunda ülkedeki şiddetin ‘soykırım’a kadar gidebileceğinin altı çizilerek, bu durumda BM ve Afrika Birliği’nin anında uygulamaya geçirebileceği bir planının olması gerektiği belirtildi.
İngiltere’nin Birleşmiş Milletler Elçisi Matthew Rycroft, atılabilecek adımları özetledi:
“Şunu biliyoruz ki, en kötü durum senaryosunda olası bir soykırımdan bahsediyor olabiliriz. Bunu engellemek için de elimizden gelen her şeyi yapmak zorundayız. Bu doğrultuda da Genel Sekreter ve Birleşmiş Milletler’in yaptırımlar, siyasi ve barış gücü adımlar gibi kayda değer potansiyel enstrümanları var.”
Burundi’deki şiddet ve insan hakları ihlallerinin kınanarak bunlara bir son verilmesi istenen kararda, ülkedeki taraflara diyalog ve barış çağrısı yapıldı.
Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza’nın ‘Devlet başkanının yalnızca iki dönem görev yapabileceği’ kanununa rağmen Nisan ayında üçüncü kez seçilebilmek için adaylığını koymasının ardından patlak veren protesto gösterileri ve şiddet olaylarında şimdiye kadar en az 240 kişi hayatını kaybetti. Nkurunziza Haziran’daki seçimlerde oyların yüzde 69’unu alarak üçüncü dönem için yeniden seçilirken, binlerce Burundili başka ülkelere kaçmak zorunda kaldı.
13 Kasım 2015
http://tr.euronews.com/2015/11/13/bm-burundi-de-soykirim-yasanabilir/
Tunus’ta olası terör saldırısı önlendi
Tunus’ta terör saldırısı planladıkları gerekçesiyle 17 militan gözaltına alındı. Radikal bir gruba bağlı oldukları belirtilen bu kişiler tatil kenti Sousse’da terör saldırısı düzenlemeyi amaçlıyordu.
Haziran’da terör örgütü IŞİD tarafından Sousse’daki bir plajda düzenlenen saldırıda 38 turist yaşamını yitirmişti. Mart ayında da silahlı saldırganlar başkent Tunus’taki bir müzede bulunan 21 turisti öldürmüştü.
17 Kasım 2015
http://tr.euronews.com/2015/11/17/tunus-ta-olasi-teror-saldirisi-onlendi/
Nijerya’da intihar saldırısı: En az 15 ölü
Nijerya’nın kuzeybatısındaki Kano eyaletinin başkenti Kano’da düzenlenen intihar saldırısında en az 15 kişi hayatını kaybetti.
İntihar saldırısını düzenleyen bir kadının üzerindeki bombaları pazara yakın yerde patlattığı bildirildi.
Nijerya polisi saldırıda 15 kişinin yaşamını yitirdiğini 58 kişinin yaralandığını açıkladı. Yaralılardan 53’ünün tedavilerinin ardından taburcu edildiğini öğrenildi.
“Ben sadece masamda oturuyordum. Birden korkunç bir patlama sesi duydum. Sonra başımdan kan aktığını fark ettim. Etrafa baktığımda insanlar canlarını kurtarmak için sağa sola kaçıyordu.”
Saldırıları şiddetle kınayan Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Buhari Nijeryalıları Boko Haram’a karşı tetikte olmaya çağırdı.
Nijerya’nın kuzeyindeki Adamawa eyaletinin başkenti Yola’da salı gecesi düzenlenen intihar saldırısında da 32 kişi ölmüş 80 kişi yaralanmıştı.
19 Kasım 2015
http://tr.euronews.com/2015/11/19/nijerya-da-intihar-saldirisi-en-az-15-olu/
Kenya: Binlerce araç 48 saattir mahsur, kuyruk 50 km
Kenya’da binlerce araç, Mombasa-Nairobi otoyolunda mahsur kaldı.
Otoyoldaki araç kuyruğunun uzunluğu 50 kilometreye ulaştığı belirtiliyor.
Otoyol Mombasa limanını denize çıkışı olmayan Uganda, Güney Sudan ve Ruanda gibi ülkelere bağlaması nedeniyle Doğu Afrika ekonomisi için yaşamsal önem taşıyor.
Kuyrukta en az 1500 kamyonun olduğu belirtiliyor. 48 saattir devam eden sıkışıklığın şiddetli yağmurların ardından başlatılan yol tamiratından kaynaklandığı belirtiliyor.
20 Kasım 2015
http://www.bbc.com/turkce/haberler/2015/11/151120_kenya_trafik
Mali’deki rehine krizi 27 ölümle sonlandı, THY personeli kurtuldu
Birleşmiş Milletler Mali’nin başkenti Bamako’da bir otele düzenlenen ‘korkunç saldırıyı’ kınadı.
Sabah saatlerinde tekbir getirerek otele giren saldırganlar, aralarında 7 THY personeli de bulunan 170 kişiyi rehin aldı.
Rehineleri kurtarma operasyonuna, Amerikan ve Fransız özel kuvvetleri de destek verdi.
Rehine krizinin sonlanmasının ardından otele giren Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü askerleri, saldırıyı 2 militanın düzenlediğini ve otelde 27 kişinin cesedini saydıklarını belirtti.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ise yaşananları “korkunç bir terör saldırısı” olarak niteledi ve saldırının Mali’deki barış görüşmelerinin kritik bir noktaya ulaştığı sırada gerçekleşmesine dikkat çekti.
Reuters ajansı, olay yerinde bulunan Birleşmiş Milletler barış güçlerinin 27 ceset gördüklerini bildirdi.
Malili bir askeri kaynak da otel baskınında iki silahlı saldırganın öldürüldüğünü duyurdu.
Otelde kalan THY personelinin tümü kurtuldu ve yakında İstanbul’a dönmeleri bekleniyor.
Saldırıda ölen rehinelerden birinin Belçika’nın Fransızca konuşan Valon bölgesi parlamentosundan Geoffrey Dieudonne olduğu açıklandı.
Saldırıyı El Kaide ile bağlantısı olan El Murabitun adlı grubun üstlendiği belirtiliyor.
20 Kasım 2015
http://www.bbc.com/turkce/haberler/2015/11/151120_mali_otel_saldiri
Nijerya ve Kamerun’da 5 kız çocuğunun intihar eylemi
Nijerya ve Kamerun’da hafta sonunda kız çocuğu beş intihar eylemcisinin düzenlediği saldırılarda toplam 12 kişinin öldüğü açıklandı.
Yetkililer, saldırılardan radikal İslamcı Boko Haram örgütünü sorumlu tuttu.
Nijeryalı yetkililere göre, Pazar günü bir kız çocuğu ülkenin kuzeydoğusundaki Maiduguri kentinin girişinde, bir askeri kontrol noktasında vücuduna sardığı patlayıcıları infilak ettirdi.
Saldırıda, arama için otobüsten inen yedi yolcu öldü, 10’dan fazla kişi de yaralandı.
Bu, Boko Haram’ın doğum yeri olan Maiduguri’da yaklaşık bir aydır düzenlenen ilk intihar saldırısı.
Cumartesi günü ise Kamerun’un Nijerya sınırındaki Fotokol kentinde, korucular tarafından tarafından durdurulan dört kız çocuğu, üzerlerindeki patlayıcıları ateşledi.
Kamerun İletişim Bakanı İsa Çiroma Bakari, saldırıda aynı aileden beş kişinin öldüğünü açıkladı.
Bakari, “Koruculardan biri onları durdurunca içlerinden biri kendini havaya uçurdu. Beş kişilik bir aile öldü. Patlamayı duyan askerler havaya ateş açtı. Üç saldırgan da paniğe kapılıp üzerindeki patlayıcıları ateşledi. İkinci saldırıda kendilerinden başka ölen olmadı” dedi.
Saldırganların “ergenlik çağında” olduğunu bildiren ajanslar, tam yaşlarını vermedi.
Nijerya ordusu, son dönemde Boko Haram’a ait bazı kampları vurmuştu.
23 Kasım 2015
http://www.bbc.com/turkce/haberler/2015/11/151123_boko_haram
Tunus’ta bombalı saldırı: En az 12 ölü
Tunus’un başkentinde Cumhurbaşkanlığı’na bağlı bir polis otobüsünü hedef alan bombalı saldırıda en az 12 kişi hayatını kaybetti. Saldırıda 17 kişi de yaralandı. Başkent Tunus’un merkezinde yaşanan olayın ardından ülkede 30 günlük olağanüstü hal ilan edildi.
İçişleri Bakanlığı olayın bir canlı bomba saldırısı olduğunu ve canlı bombanın otobüsün yakınında kendini patlattığını belirtti. Saldırının sorumluğunu henüz üstlenen olmadı. Yetkililer ölü sayısının artmasından endişe ediyor.
Tunus genelinde olağanüstü halin yanı sıra başkentte saat 21.00 ila 05.00 arasında sokağa çıkma yasağı getirildiği duyuruldu.
24 Kasım 2015
http://tr.euronews.com/2015/11/24/tunus-ta-bombali-saldiri-en-az-12-olu/
BM: 2050’de Afrikalı çocuk gelin sayısı iki katına çıkabilir
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu UNICEF, acil önlem alınmazsa, Afrika’daki çocuk gelinlerin sayısının 2050 yılında iki kattan fazla artarak 310 milyona çıkacağını açıkladı.
Örgüt, çoğunlukla yoksul kırsal kesimlerde yaşayan ailelerde, her üç kızdan birden fazlasının 18 yaşına varmadan evlendirildiğini belirtti.
Afrika Birliği kıtada asgari evlenme yaşını 18 olarak belirlemeyi amaçlıyor.
UNICEF Başkanı Anthony Lake, “Bu evliliklerden etkilenen kızların sayısı, kaybolan çocukluk yılları ve yıkılan gelecekler, çocuk evliliklerinin bir an önce ve tamamiyle yasaklanmasının ne kadar acil olduğunu ortaya koymakta.” dedi.
‘Çocuklar eş olmamalı’
Afrika Birliği, bu yılın başlarında çocuk evliliklerinin sona erdirilmesi için kampanya başlatmıştı.
27 Kasım 2015
http://www.bbc.com/turkce/haberler/2015/11/151127_100w_afrikali_cocuk_gelinler
Mali’de BM Barış Gücü askerlerine saldırı
Mali’de BM Barış Gücü askerlerinin bulunduğu bir üsse silahlı kişilerce saldırı düzenlendi.Ülkenin kuzeyindeki Kidal kasabasında meydana gelen saldırıda 3 kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Saldırının detaylarıyla ilgili henüz bir bilgi ise yok.
Terör saldırılarının giderek arttığı Mali’de silahlı bir grup, 20 Kasım’da Bamako’daki Radisson Otel’e baskın düzenlemiş, 170 kişiyi rehin almıştı.
28 Kasım 2015
http://tr.euronews.com/2015/11/28/mali-de-bm-baris-gucu-askerlerine-saldiri/
Papa Francis Uganda’da katledilen Hristiyanlar için ayin yönetti
Katolik aleminin ruhani lideri Papa Francis, üç ülkeden oluşan Doğu Afrika turunun ikinci durağı Uganda’da.
Ülkede temaslarda bulunan Papa Francis Uganda’da 1885 ve 1887 yılları arasında yakılarak öldürülen Hristiyanları anmak için bir ayin düzenledi.
Namugongo yakınlarındaki ayine Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni’nin yanı sıra 2 milyondan fazla kişi katıldı.
Papa Francis’i görmek için çevre bölgelerden gelen binlerce kişi törenin yapılacağı alanda geceyi geçirdi.
1884’te tahta çıkan Buganda Kralı II. Mwanga, tüm baskılara rağmen Hristiyanlıktan dönmeyen 45 kişiyi idam ettirmişti. Katolik Kilisesi, 1964’te bu kişileri aziz ilan etmişti.
Papa Francis devamında ise başkent Kampala’nın Kololo bölgesinde Hristiyanlarla bir araya geldi.
Papa Francis iki gün sürecek Uganda ziyaretinin ardından bütün uyarılara rağmen turunun en tehlikeli ayağı karışıklık içindeki Orta Afrika Cumhuriyeti’ne geçecek.
28 Kasım 2015
http://tr.euronews.com/2015/11/28/papa-francis-uganda-da-katledilen-hristiyanlar-icin-ayin-yonetti/