YABANCI BASINDA AFRİKA HABERLERİ

Dubai: Gökdelende yangın
21 Şubat 2015
Dubai’de dünyanın en yüksek binalarından biri olan Torch adlı gökdelende Cuma akşamı yangın çıktı.
Kuvvetli rüzgar nedeniyle hızla ilerleyen yangın, binanın etrafını sardı.
79 katlı binadaki yangın kontrol altına alınarak söndürüldü.
BBC’ye konuşan bir görgü tanığı, “Her yerde yanan parçalar vardı, etraftaki binaların üzerine düşüyordu” dedi.
Yangına neyin sebep olduğu ise henüz bilinmiyor.
Yangın alarmı üzerine hızla hareket edildiğini belirten gökdelen sorumlusu Kathryn Dickie, herkesin yaralanmadan tahliye edildiğini söyledi.
2011’de kullanıma açılan Torch, açıldığı tarihte dünyanın en yüksek binasıydı.
Ancak o tarihten bu yana Torch’tan daha uzun altı gökdelen daha yapıldı.
Gökdelende toplam 676 daire bulunuyor.
http://www.bbc.co.uk
ABD Somali ile diplomatik ilişkilerini tazeliyor
25 Şubat 2015
ABD Başkanı Barack Obama 1991 yılından bu yana Somali’ye ilk Amerikan büyükelçisinin atanacağını açıkladı.
Rakip grupların ülkeyi çatışmaya sürüklemesinin ardından ABD ve Somali arasındaki ilişkiler soğumuştu.
ABD Dışişleri Bakanlığı bunun tarihi bir adım olduğunu belirtti ve iki ülke arasında 2013’ten bu yana gelişen ilişkilere işaret ettiğini ifade etti.
Onay verilmesi halinde Somali büyükelçiliği görevini Afrika konusunda tecrübeli diplomat Katherine Dhanani’nin yürüteceği belirtiliyor.
2012’ye kadar iç çatışmalar sürdü
ABD-Somali ilişklerinde en karanlık dönem 1993 yılında yaşandı.
Somalili militanlar, iki askeri helikopteri düşürdükten sonra, ABD askerlerinin cesetlerini Mogadişu sokaklarında sürüklemişlerdi.
Olayda 18 Amerikan askeri ölürken, 80 asker de yaralanmıştı.
Radikal gruplarla kanlı çatışmaların ardından 2012 Ağustos’u sonunda Somali hükümeti yönetimi yeniden ele geçirdi.
Yeni hükümet, 1991 yılında devrilen rejimden beri dünya çapında tanınan ilk Somali yönetimi oldu.
Afrika Boynuzu’ndaki ülkeyi yeniden inşa için 2012 yılından bu yana milyarlarca dolar yabancı yardım yapıldı.
ABD yeni hükümeti Ocak 2013’te tanıdı.
Ancak hükümetin yönetimi devralması ve yardımların devam etmesine rağmen, güvenlik ülkede hala önemli bir sorun.
Obama’nın büyükelçilik duyurusu, El-Kaide bağlantılı isyancıların başkent Mogadişu’daki popüler bir otelde Cuma namazındaki bakan ve diğer yetkilileri hedef aldığı saldırıda en az 25 kişiyi öldürmesinden yalnızca birkaç gün sonra geldi.
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki bu adımın “Yıllar süren çatışmalar ardından Somali’deki ilerlemenin altını çizdiğini” söyledi.
Obama’nın büyükelçilik duyurusu, El-Kaide bağlantılı isyancıların başkent Mogadişu’daki popüler bir otelde Cuma namazındaki bakan ve diğer yetkilileri hedef aldığı saldırıda en az 25 kişiyi öldürmesinden yalnızca birkaç gün sonra geldi.
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki bu adımın “Yıllar süren çatışmalar ardından Somali’deki ilerlemenin altını çizdiğini” söyledi.
http://www.bbc.co.uk
Nijerya’da seçimler 28 Mart’a ertelendi
08 Şubat 2015
Nijerya’da 14 Şubat’ta yapılması planlanan devlet başkanlığı seçimleri güvenlik gerekçesiyle ertelendi. Saldırıların arttığı ülkede seçimlerin 28 Mart’ta yapılacağı açıklandı.
Terörle Mücadele Merkezi ‘‘kadın canlı bombaların’‘ seçim merkezlerini hedef alacak saldırılar düzenleyeceği yönünde istihbarat bilgisine ulaştıklarını belirtmişti.
http://euronews.com
Su baskınları Madagaskar’da 14 can aldı
28 Şubat 2015
Ada ülkesi Madagaskar’da son günlerde etkili olan aşırı sağanak yağış su baskınlarına neden oldu. Başkentte sel sularına kapılan 14 kişi yaşamını yitirdi. Ülkede bulunan üç nehir yataklarından taşarken bölgede kırmızı alarm verildi. Risk altında bulunan yaklaşık 10 bin kişi de evlerini terk etti.
http://euronews.com
Afrika ülkelerinin Boko Haram’a karşı savaşı sürüyor
18 Şubat 2015
Afrika ülkelerinin Boko Haram’a karşı savaşı sürüyor. Nijerya ordusu, son düzenlenen operasyonla, 300’den fazla militanın öldürüldüğünü, 11 kasabanın kontrolünün ise geri alındığını açıkladı. Operasyonlar, Kamerun’un Nijerya sınırındaki Fotokol kasabasında yoğunlaşmış durumda. Bunun nedenini ise Kamerunlu komutan Belthus Kwene açıklıyor:
“Fotokol çok hassas bir nokta çünkü iki büyük bölgeyi birbirine bağlıyor: Batı ve Orta Afrika. Bu kasaba aynı zamanda tüm ekonomik ve kişisel hareketler için bir geçiş noktası. Bu yüzden tüm dikkatlerin toplandığı nokta Fotokol.”
Boko Haram militanlarının Fotokol’de her hafta onlarci sivili katlettiği haberleri geliyor.
Benin, Kamerun, Nijer, Nijerya ve Çad, Boko Haram’ı bölgeden temizlemek için toplamda 9 bine yakın özel görevli askeri görevlendirdiklerini açıklamıştı. Kara operasyonlarına havadan da destek veriliyor.
En son, Boko Haram liderlerinden Abubakar Shekau, bir videoyla Nijerya’da 28 Mart’ta yapılması planlanan seçimleri engelleme yemini etmişti.
Ülkedeki seçimler hükümete bağlı silahlı kuvvetlerin, Nijerya’nın kuzeydoğusunda Boko Haram’a karşı yürüttüğü operasyonlar nedeniyle daha önce ertelenmişti.
http://euronews.com
Liberya Sierra Leone sınırını açtı
23 Şubat 2015
Liberya Batı Afrika’yı sarsan Ebola salgınıyla mücadele kapsamında kapattığı Sierra Leone sınırını aylar sonra açtı.
Bu arada Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) salgından etkilenen bölgelerdeki gıda krizi riskinin Ebola’dan daha “ölümcül” olabileceğini belirtti.
http://euronews.com

YERLİ BASINDA AFRİKA HABERLERİ

Anadolu Ajansı Afrika için önemli bir sestir
12 Ocak 2015
Sudan Enformasyon Bakanlığı’nda Devlet Bakanı olan Yasir Yusuf, Anadolu Ajansı’nın, Afrika için önemli bir ses olduğunu ifade etti.
Sudan Televizyonu’nun El-Vacihe programına konuk olan Yusuf,  programda yaptığı konuşmada, “AA, Afrika için önemli bir sestir” dedi.
Yusuf, konuşmasında, ” AA’nın, Addis Ababa’da ofis açması, Afrika’nın haberlerini dünyaya duyurmaya yardımcı olacağı için ileri ve önemli bir adımdır” değerlendirmesinde bulundu.
Basın açıklaması için AA’nın ofisini seçmesinin nedeninin, AA’nın bölgede ve Afrika genelindeki rolünü takdir etmek olduğunu dile getiren Yusuf, AA’nın kendisini ve yanındaki heyeti Etiyopya ziyareti sırasında sıcak karşılamasından da övgüyle söz etti.
Sudan Devlet Bakanı Yusuf, 24 Aralık’ta Etiyopya’yı ziyareti kapsamında AA’nın Addis Ababa’daki ofisini ziyaret ederek, orada bir basın açıklaması yapmıştı.
http://www.aa.com.tr   
Orta Afrika Cumhuriyeti’nde kaçırılan bakan serbest
11 Şubat 2015
Orta Afrika Cumhuriyeti’nde geçen ay sonunda Hristiyan Anti-balaka grubu tarafından kaçırıldığı iddia edilen Gençlik ve Spor Bakanı Armel Sayo’nun serbest bırakıldığı açıklandı.
Orta Afrika Cumhuriyeti’nde geçen ay sonunda Hristiyan Anti-balaka grubu tarafından kaçırıldığı iddia edilen Gençlik ve Spor Bakanı Armel Sayo’nun serbest bırakıldığı açıklandı.
Sayo’nun ailesi, “Hangi koşullarda serbest bırakıldığı konusunda bir bilgiye sahip değiliz ancak dün gece güvenlik güçlerine teslim edildiğini öğrendik” dedi.
Öte yandan Sayo’nun evine henüz dönmediği kaydedildi.
Gençlik ve Spor Bakanı Sayo, 25 Ocak’ta Bangui’deki bir kiliseden çıktığı sırada silahlı kişilerce kaçırılmıştı. Bakanı kaçıranlar 8 bin dolar fidye istemişti.
Sayo’nun, Hristiyanların oluşturduğu Anti-balaka grubu tarafından kaçırıldığı öne sürülüyor. Bakanın, ailesine ay başında gönderilen ses kaydında Sayo’nun, Anti-balaka liderlerinden Rodrigue Ngaibona diğer adıyla Andjilo’nun uluslararası güçler tarafından tutuklandığı için kaçırıldığı iddia edilmişti.
Ngaibona, Aralık 2013’ten bu yana onlarca Müslümanın öldürülmesi olayında parmağı olduğu iddiasıyla kısa süre önce BM tarafından tutuklanmıştı.
Gençlik ve Spor Bakanı Sayo’nun kurduğu “öz savunma grubu” Devrim-Adalet (R-J), geçen hafta bakanı kaçıranlara ültimatom vermişti.
Ülkenin kuzeyindeki Paoua bölgesi ve çevresinde yaşayan Hristiyan gençlerden oluşan grubun komutanı Raymond Belenga, Sayo’nun 7 Şubat’a kadar serbest bırakılmaması halinde başkent Bangui’ye yürüyeceklerini, BM Barış Gücü (MINUSCA) ve Sangaris operasyonunu düzenleyen Fransız askerlerinden olacaklara karışmamasını isteyeceklerini belirtmişti.
http://www.aa.com.tr
Otomotiv Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da gaza bastı
08 Ocak 2015
Otomotiv sektörü, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki 18 ülkeye ihracatını, 2013’e göre yüzde 11,64’lük artışla 2 milyar 296 milyon 87 bin dolara yükseltti.
Türk otomotiv sektörünün ihracatı, 2014 yılında yüzde 4,5 artarken siyasi gerginlik ve iç çatışmalar gibi olumsuzluklara rağmen Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde bunun 2,5 katı ihracat artışı kaydetti.
Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki 18 ülkeye ihracatını, 2013’e göre yüzde 11,64’lük artışla 2 milyar 296 milyon 87 bin dolara yükselten sektör, bu rakamla 22 milyar 270 milyon 672 bin dolarlık toplam ihracatının yüzde 10,31’ini kriz bölgelerinden çıkardı.
AA muhabirinin Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) kayıtlarından derlediği bilgilere göre, Türk otomotiv sektörü, 2014 yılında gelişmiş batı ülkeleri başta olmak üzere 5 kıtada 180 ülke ve özerk bölgeyle 14 serbest bölgeye dış satım gerçekleştirdi.
Sektör bu dönemde 22 milyar 270 milyon 672 bin dolarlık otomotiv ihracatının 16 milyar 425 milyon 462 bin dolarlık (yüzde 73,75) kısmını, Türkiye’nin geleneksel olarak en büyük ticari partnerleri konumundaki Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yaptı.
Otomotiv sektörü, AB pazarındaki başarısını, bütün olumsuzluklara rağmen Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde de gösterirken özellikle bu bölgelerdeki ihracat artış hızı dikkati çekti.
Sektör, Türkiye’nin hedef pazarları arasında yer alan ancak son yıllarda siyasi gerginlik ve iç çatışmalarla gündeme gelen Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde 2013 yılında 2 milyar 56 milyon 600 bin dolar seviyesinde olan ihracatını, bu senenin aynı döneminde yüzde 11,64 artışla 2 milyar 296 milyon 87 bin dolara yükseltti.
Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine dış satım, sektörün toplam ihracatından yüzde 10,31 pay aldı.
Bölgedeki 18 ülkeden 15’inde ihracat arttı
Sektör ihracatı, bu bölgedeki 18 ülkeden 15’inde artarken sadece 3’ünde düşüş kaydetti.
İsrail’de yüzde 29,79 artış ve 541 milyon 223 bin, Mısır’da yüzde 60,23 artış ve 302 milyon 410 bin, Fas’ta yüzde 5,30 artış ve 271 milyon 476 bin, Irak’ta yüzde 1,06 artış 229 milyon 199 bin, Suudi Arabistan’da yüzde 21,71 artış ve 150 milyon 838 bin, Suriye’de yüzde 110,17 artış ve 91 milyon 744 bin, Birleşik Arap Emirlikleri’nde yüzde 16,65 artış ve 71 milyon 504 bin dolarlık ihracat rakamlarına ulaşan sektör, Lübnan’da yüzde 43,27 artış ve 43 milyon 908 bin, Ürdün’de yüzde 41,94 artış ve 33 milyon, Yemen’de yüzde 187,40 artış ve 31 milyon 28 bin, Katar’da yüzde 55,53 artış 11 milyon 472 bin, Umman’da yüzde 7,59 artış ve 6 milyon 827 bin, Bahreyn’e yüzde 10,40’lık artış ve 5 milyon 624 bin, Kuveyt’te yüzde 26,31 artış ve 4 milyon 579 bin, Filistin’de yüzde 116,10 artış ve 765 bin dolarlık dış satım kaydetti.
Otomotiv sektörü, bölgedeki ülkelerden Cezayir’e yüzde 24,70’lik düşüşle 351 milyon 657 bin, Tunus’a yüzde 24,49’luk düşüşle 90 milyon 611 bin ve Libya’ya yüzde 12,82’lik düşüşle 58 milyon 221 bin dolar ihracat gerçekleştirdi.
http://www.aa.com.tr
Erdoğan yeni yılın ilk ziyaretini Afrika’ya yapıyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni yılın ilk ziyaretini Afrika kıtasına yapacak. Erdoğan, dört ayrı turla, toplam 12 Afrika ülkesini ziyaret edecek.
2 Ocak 2015
Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Erdoğan, ocak ayında ilk olarak 3 Afrika ülkesini ziyaret edecek. Etiyopya, Tanzanya, Somali ziyaret edilecek ülkeler arasında yer alıyor. Daha önce 2011 yılında Somali’ye giden Erdoğan, bu kez cumhurbaşkanı sıfatıyla bu ülkeyi ziyaret edecek.
Gülen Cemaati’nin Türk okullarının en yoğun olarak bulunduğu yerler Afrika ülkeleri. Erdoğan’ın ziyaretlerinde liderleri Türkiye’de paralel olarak nitelediği yapının yasa dışı faaliyetlerde bulunduğunu belirterek, bu konuya dikkati çekmesi bekleniyor.
Erdoğan’ın yeni yılda yapacağı bir önemli ziyaret de İran’a olacak. İran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin seçildikten sonra ilk ziyaret ettiği ülkelerden biriydi Türkiye. Erdoğan’ın ocak ayında İran ziyaretini gerçekleştirmesi bekleniyor.
http://www.cnnturk.com
El Uksur’da Avrupa filmleri geçidi
27 Ocak 2015
El Uksur Avrupa Filmleri Festivali 24 Ocak’ta başladı. Mısır’ın ünlü Karnak Tapınağı’nda düzenlenen festival bu sene 3. yılını kutluyor.
Festival, “The Wife Of Pharaon / Asıya Firavun’un Karısı” filmi ile perdelerini açtı. 1921 yılında Ernst Lubitsch imzasıyla beyaz perdeyle buluşan film 80 yılın ardından Thomas Bakels tarafından restore edildi.
Mısırlı aktris Lebleba El Uksur’da özel ödüle layık görüldü. Lebleba, Mısır sinemasının en yetenekli isimlerinden biri olarak anılıyor.
Mısırlı aktris Leblela: “Bu festivalin El Uksur’da düzenlenmesi beni en etkileyen şey diyebilirim. Dünyanın en güzel yerlerinden biridir burası. Başka nerede Nil nehrinin kenarında böylesi arkeolojiyi bulabilirsiniz?” dedi.
17 ülkeden filmin yarıştığı El Uksur Avrupa Filmleri Festivali’nde Arap dünyasından yapımlar için de ayrı bir kategori bulunuyor.
Bu sene festivalde Fransız filmleri de özel olarak sahnelendi. Fransız Yeni Dalga’nın ünlü yönetmeni Yves Boisset, El Uksur’da anıldı.
http://tr.euronews.com
Afrika Birliği’nin yeni dönem başkanı Robert Mugabe
30 Ocak 2015
Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe, Afrika Birliği’nin yeni dönem başkanı oldu.
90 yaşındaki Mugabe, Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da düzenlenen zirvede Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Veled Abdulaziz’den görevi devraldı.
İnsan hakları ihalleri ve izlediği politika nedeniyle Batı tarafından eleştirilen Mugabe, Zimbabve’nin bağımsızlığını ilan ettiği 1980’den beri ülkeyi yönetiyor.
http://tr.euronews.com
Tarih yazan Fildişi Sahili’ne coşkulu karşılama
09 Şubat 2015
Afrika Uluslar Kupası’nı kazanan Fildişi Sahili takımı final maçının oynandığı Ekvator Ginesi’nden döndü.
Tarih yazan milli takımı, taraftarlar havaalanında büyük bir coşkuyla karşıladı.
Zafer kazanan takım için yapılan kutlama etkinlikleri kapsamında halk, Abidjan’daki 45 bin kişilik stadyumu doldurdu.
Bu arada polis teşkilatı da güvenlik nedeniyle insanların evlerinden çıkmaması çağrısı yaptı.
Gana ile oynanan ve normal süresi golsüz biten maçın sonucunu penaltı atışları belirledi. Fildişi Sahili 9-8’lik skorla kupaya uzanan taraf oldu.
İki takım bu kupada en son 1992’de karşılaşmış, o maçta da Fildişi Sahili Gana’yı penaltılar sonunda mağlup edip ilk şampiyonluğuna ulaşmıştı.
http://tr.euronews.com
Dakar Rallisi: Dokuzuncu etabın en hızlısı Rodriguez
13 Ocak 2015
Dakar Rallisi’nde 9. etabı motosiklette Portekizli Helder Rodriguez kazandı. Marc Coma genel sıralamada liderliğini sürdürdü.
Rallide dokuzuncu etap, Şili topraklarında, 539 kilometrelik parkurda koşuldu.
Sekizinci etapta çok kötü bir performans sergileyen ve 3 saatin üzerinde zaman kaybeden Rodriguez, 5 saat, 6 dakika, 14 saniyelik performansı ile yarışın birincisi oldu.
Dakar’da bu yıl iki etap zaferi bulunan Honda sürücüsü, ikinci sıradaki vatandaşı, Honda sürücüsü Paulo Goncalves’e 4 dakika fark attı.
Bu kategorinin genel sıralama lideri ve geçtiğimiz yılki şampiyonu İspanyol Marc Coma üçüncü oldu.
Genel sıralamada Coma’yı 5 dakika, 28 saniye geriden Paulo Goncalves izliyor.
Otomobilde ise son şampiyon İspanyol Nani Roma, 2011 şampiyonu Nasser Al-Attiyah’ın 6 buçuk dakika önünde birinci oldu.
Al- Attiyah, genel sıralamada Toyota’nın Güney Afrikalı sürücüsü Giniel De Villiers’in 24 dakika önünde lider durumda bulunuyor.
http://tr.euronews.com
Boko Haram terörü Kamerun’a sıçradı
19 Ocak 2015
Nijerya’nın kuzeyinde düzenlediği terör eylemleriyle adından sıkça söz ettiren Boko Haram, bu kez sınır komşusu Kamerun’da köyleri bastı.
Çoğu çocuk 80 kişiyi kaçıran örgüt militanları, Kamerunlu güvenlik güçleriyle çatışmaya girdiği sırada dört kişiyi öldürdü.
Kontrolünde tuttuğu bölgede dine dayalı bir devlet kurmayı hedefleyen Boko Haram’ın, son olarak geçtiğimiz hafta Baga kasabasında bir toplu katliama imza atarak yüzlerce kişiyi öldürdüğü iddia edilmişti.
Bu arada Çad ordusu, bölge ülkelerini de tehdit eden Boko Haram’la mücadelede destek için Kamerun’a bir askeri birlik gönderdi.
Örgütün, geçtiğimiz yıl Nijerya’nın Chibok kasabasında bir liseyi basarak 200’den fazla kız öğrenciyi kaçırması uluslararası toplumdan büyük tepki toplamıştı.
http://tr.euronews.com
Afrika kıtası ekonomik olarak nasıl kalkınır?
24 Şubat 2015
Afrika’nın ekonomisi gelişiyor ve kıtanın daha hızlı yol alabilmesi için de birlikte hareket etmesi gerekiyor. Fas, Afrika’nın bu gelişimine öncülük ediyor. Afrika’nın dünya ticaret platformunda hak ettiği yeri alabilmesi için ne yapılması gerekiyor?
Bu soruyu Kazablanka’da düzenlenen Afrika Kalkınma Forumu’ndaki ekonomik ve politik liderlere soruyoruz.
Afrika kıtası değişiyor. Güçlü genç nüfus, doğal tarım arazileri, yeraltı kaynakları ve orta ve üst sınıfın hızla büyümesi uluslararası yatırımcıları bu kıtaya doğru çekiyor. Adeta yeni bir sayfa açmaya hazırlanan kıtada, eski sistemler hızlı bir şekilde değişerek adım adım gelişme kaydediliyor.
Zahra Maafri, Fas İhracat, Müdür: ‘‘Günden güne birçok Afrika ülkesi çok kararlı değişim stratejileri gelişiyor. Bu değişim eğitim, sağlık, tarım ve konut ihtiyacı gibi çok temel altyapılardan başlıyor. Her ülke kendi bölgesinde ürettiği mallara uluslararası pazarlar için ‘Afrika’da üretildi’ etiketini yapıştırıyor.’‘
Amadou Gon Coulibali, Fil Dişi Sahilleri Cumhurbaşkanlığı Sekreteri: ‘‘Afrika’da büyük pazarlara ihtiyaç var. Ayrıca ticaret yapabileceğimiz uluslararası pazarlar da bulmalıyız. Örneğin ben, Avrupa Birliği ve Batı Afrika Ülkeleri Ekonomi Birliği çatısı altında imzalanan ve 300 milyon kişilik bir pazarı içerisinde barındıran oluşumlarla anlaşma yapmaya çalışıyorum. Afrika’nın gelişiminde endüstrileşmek çok önemli bir unsur. Ayrıca dünya ile uyum sağlayabilmek adına belirli standartlarımızın olması gerekiyor.’‘
Afrika ülkeleri arasında bölgenin ekonomi ve finans merkezi olarak Fas ön plana çıkıyor. Ancak sadece güney hattı ile yapılan diyalog yeterli görülmüyor. Gelişimin hızlı bir şekilde sağlanması için Akdeniz ülkeleri ile Kuzey ve Güney Afrika devletleri üçgen hattının kurulması gerekiyor.
Amadou Ba, Senegal Maliye Bakanı: ‘‘Afrika için en önemli şey kıtadaki ülkelerin diyalog ve iletişim halinde olabilmesidir. Bu sebeple Fas bankalarının Senegal’de yatırım yapması çok güzel bir gelişme. Farklı devletlerin bir araya geldiği diyalog platformları oluşturulmalı. Buna Kuzey Afrika ülkeleri de dahil…’‘
Mohamed El Kettani, Attijariwafa Bankası Genel Müdürü: ‘‘Afrika’nın kuzey ve güneyi arasında işbirliği sağlamak çok önemli. Ancak bu ticaret hacmini daha geniş sınırlara taşımalıyız. Kaynaklarımızı ve ekonomimizi kullanırken tamamlayıcı olmalı ve yardımlaşma içerisinde hareket etmeliyiz. Ancak buna kuzey kanadı da dahil etmeliyiz. Fas’ta Avrupa, Amerika ve Asya’dan gelen uluslararası yatırımcılarla görüşüyoruz. Fas’ı bu oluşturduğumuz değerin bir parçası yapıyoruz. Bu üçgenin diğer parçaları ise Güney Afrika ülkeleri ile Batılı devletler.
http://tr.euronews.com